sâmbătă, 19 noiembrie 2011

Rechinul inger

Cu un corp extrem de plat si cu inotatoarele pectorale impresionant de mari, Squatina squatina seamana mai degraba cu un calcan decat cu un rechin.  Culoarea pielii lui variaza de la gri la roscat sau verde-maroniu, fiind brazdata de mici pete albe si de puncte negricioase. Exemplarele tinere prezinta modele albe complexe si pete mari, inchise la culoare, in timp ce la adulti acestea sunt mai simple.

Rechinul inger poseda cateva protuberante, asemenatoare unor mustati, in apropierea narilor. Acestea ii folosesc pentru a gusta si pentru a simti. Ochii mari si rotunzi, cu fanta pupilara verticala ii confera o buna vedere de jur imprejur, facandu-l un bun pradator de ambuscada.

Traieste in nord-estul Atlanticului. Din punct de vedere istoric, aria sa de raspandire s-a extins de la Norvegia la Mauritia, Insulele Canare, Marea Mediterana si Marea Neagra. Insa treptat, specia Squatina squatina a disparut cu desavarsire din unele dintre aceste zone (Marea Nordului, Marea Mediterana), iar in altele este foarte putin frecventa. Desi candva a reprezentat un element comun si important al lantului trofic in apele de coasta si de self din zonele enumerate mai sus, rechinul inger a cunoscut un declin dramatic in ultimii 50 de ani. Cauza principala a decimarii numarului de exemplare din aceasta specie o constituie in special pescuitul intensiv din zonele respective.

Este un peste nocturn, petrecandu-si ziua ingropat in noroi sau in nisip, lasandu-si la suprafata numai ochii proeminenti. Din aceasta pozitie poate ataca prada, napustindu-se asupra ei cu o viteza uimitoare. Se hraneste cu pesti cu corpul lat (platica, limba, calcan etc.), crustacee sau moluste. Noaptea inoata cu putere pe fundul apei. In partile nordice ale ariei lui de raspandire, rechinul inger migreaza sezonier, mergand catre nord pe timpul verii.

Este vivipar - aceasta insemnad ca puii se dezvolta in interiorul uterului femelei. Perioada de gestatie dureaza de la 8 la 10 luni, dupa care femela da nastere unor pui care au aproximativ 24-30 de cm. lungime. Numarului acestora variaza de la 7 la 25, dimensiunea lor depinzand de dimensiunea mamei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu