Misterul rechinului ciocan s-a rezolvat, cu ajutorul unui studiu care arata ca acesti rechini au o excelenta vedere binoculara si un camp vizual de 360 de grade.
Dezbaterile despre capul in forma de ciocan al acestei specii de rechin dureaza de secole intregi, iar argumentele legate de capacitatile vizuale exista de zeci de ani, spune dr. Michelle McComb, de la Florida Atlantic University din Boca Raton, Florida, SUA.
Vederea binoculara apare cand campurile celor doi ochi se suprapun, permitand o perceptie foarte clara a adancimii si distantei. Este extrem de importanta pentru pradatori care au nevoie sa estimeze distanta pana la prada.
Studiul realizat la de catre McComb si colegii sai pe niste rechini ciocan plasati intr-un acvariu a confirmat ca acestia pot vedea si direct in fata lor, nu doar pe laterale si ca pot estima perfect distanta pana la prada.
Cercetatorii au aratat ca gradul de suprapunere a imaginilor ochilor creste odata cu latimea capului.
La rechinii cu cap normal, campul vizual al fiecarui ochi se suprapune cu doar 10 grade. In cazul rechinului ciocan Sphyrna lewini se suprapune cu 32 de grade, iar la rechinul ciocan Eusphyra blochii cu 48 de grade (latimea capului acestui rechin este aproape jumatate din lungimea corpului).
Forma capului le aduce si mai multe beneficii: daca isi misca putin capul vad ce se intampla in spatele lor, deasupra si sub ei.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu